top of page
Laser snijden
< Back

Om de productie van betrouwbare en veilige staalconstructies te garanderen, werken wij volgens de NEN-EN1090-1 norm en zijn wij gecertificeerd tot en met Executieklasse 3.


NEN-EN 1090-1: CE-markering voor staalconstructies

De NEN-EN 1090-1 is een Europese norm (CE-markering) die voorschrijft waaraan constructieve onderdelen van staal en aluminium moeten voldoen. Hierin liggen de kwaliteitseisen vast als het gaat om de fabricage, het laswerk en de controles van (constructief) staalwerk. De eisen in de NEN-EN 1090-norm gelden niet alleen voor een constructie als geheel, maar voor alle verschillende metalen of aluminium onderdelen waaruit deze is samengesteld. Sinds 2014 is het wettelijk verplicht dat dragende staalconstructies een CE-markering hebben.


Executieklasse 3 (EXC 3)

Voor staalconstructies die door mensen worden gebruikt is veiligheid belangrijk. De mate waarin een constructie wordt gebruikt - en dus wordt belast - bepaalt hoe streng deze eisen zijn. Daarom worden constructies ingedeeld in verschillende uitvoeringsklassen. Daarin zijn de eisen volgens de EN1090-norm vastgelegd. Deze uitvoeringsklassen worden ook wel Execution Classes of EXC genoemd. EXC is de internationale aanduiding voor de verschillende klassen waarin constructies of delen daarvan worden ingedeeld. In totaal zijn er vier Executieklassen, variërend van EXC 1 tot en met EXC 4. Constructies worden in deze klassen ingedeeld op basis van verschillende onderdelen, waaronder:

  • Materiaal

  • Lasprocedure

  • Belasting

  • Toepassing

  • Vormgeving

  • Type constructie


Executieklasse 3 is van toepassing op constructiedelen gemaakt van staal met een sterkteklasse tot S700 en op constructiedelen gemaakt van aluminiumlegeringen. Deze klasse is bijvoorbeeld verplicht bij contstructies van gebouwen met meer dan 15 verdiepingen. Daarnaast wordt EXC 3 gebruikt voor grote dakconstructies en constructies op openbare plaatsen, zoals trein- en busstations. EXC 3 is ook vereist bij het constructiewerk voor bruggen, torens, paalconstructies en (fabrieks)schoorstenen. Onder Executieklasse 3 zijn wij in staat complexe, uitdagende en ambitieuze projecten aan te nemen.

Download het NEN-1090-1 EXC3 certificaat van Hoogenboom Staal:

image
.png
Download PNG • 118KB

 

NEEM CONTACT OP

Berichten beantwoorden we altijd binnen 1 werkdag! 

bottom of page