top of page

Om de productie van hoogwaardige, betrouwbare en veilige staalconstructies te garanderen, werken wij volgens de gestelde eisen van de NEN-EN1090-1 norm en zijn wij gecertificeerd tot en met Executieklasse 3.

NEN-EN 1090-1: CE-markering voor staalconstructies

De NEN-EN 1090 is een Europese norm (CE-markering) die voorschrijft waaraan constructieve onderdelen van staal en aluminium moeten voldoen. Hierin liggen de kwaliteitseisen vast als het gaat om de fabricage, het laswerk en de controles van (constructief) staalwerk. De eisen in de NEN-EN 1090-norm gelden niet alleen voor een constructie als geheel, maar voor alle afzonderlijke metalen of aluminium onderdelen waaruit deze is samengesteld. Sinds 2014 is wettelijk vastgelegd dat dragende staalconstructies een CE-markering dragen.
 

Executieklasse 3 (EXC 3)

Voor staalconstructies die door mensen worden gebruikt is veiligheid belangrijk. De mate waarin een constructie wordt gebruikt - en dus wordt belast - bepaalt hoe streng deze eisen zijn. Om die reden worden constructies ingedeeld in verschillende uitvoeringsklassen. Daarin zijn de vereisten voor een constructiebedrijf volgens de EN1090-norm vastgelegd. Deze uitvoeringsklassen worden ook wel Execution Classes of EXC genoemd. EXC is de internationale aanduiding voor de verschillende klassen waarin constructies of delen daarvan worden ingedeeld. Er zijn in totaal vier Executieklassen, variërend van EXC 1 tot en met EXC 4. Constructies worden in deze klassen ingedeeld op basis van verschillende onderdelen, waaronder:

  • Materiaal

  • Lasprocedure

  • Belasting

  • Toepassing

  • Vormgeving

  • Type constructie
     

Executieklasse 3 is van toepassing op constructiedelen gemaakt van staal met een sterkteklasse tot S700 en op constructiedelen gemaakt van aluminiumlegeringen. Deze klasse is van toepassing op gebouwen met meer dan 15 verdiepingen. Daarnaast wordt EXC 3 gebruikt voor grote dakconstructies en constructies op openbare plaatsen, zoals trein- en busstations. Ook is EXC 3 van vereist bij bruggen, torens, paalconstructies en (fabrieks)schoorstenen. Onder Executieklasse 3 zijn wij in staat complexe, uitdagende en ambitieuze projecten aan te nemen.

Lees hier de volledige omschrijving van de NEN-EN1090 en de Executieklassen.

Spelt loods 3 007_edited.jpg
Button blauw.png

NEN-EN1090-1 EXC 3

EXC3

NEEM CONTACT OP

Berichten beantwoorden we altijd binnen 1 werkdag! 

bottom of page